Lars Stjernstedt

 

YOGA

 

Privat undervisning

 

I privat undervisning tittar vi på vilken "dosha/doshor som du tillhör, enligt den Indiska ayurvedan.

 

När vi känner till mer av din inre natur kan vi rikta Yogan efter din dosha, detta kommer att hjälpa dig att bli mer balanserad på djupet.

 

I privatundervisning hinner vi också med att prata om det som kommer upp.Privat undervisning på dagtid se tider på, www.bokadirekt.se Yoga/Visby/Lars Stjernstedt

Vad är en dosha?

 

Enligt ayurveda består en kropps celler redan från födelsen i grunden av tre element. Dessa är Vata, Pitta, Kapha. Dom är i sig varken bra eller dåliga, men de får positiv karaktär när de är i balans, och negativ om de är i obalans.

 

Blandningen av dessa är som din egen signatur, som bara är du, så det innebär att vi alla har olika mycket eller lite av dessa.

 

Nyckelord för Vata är: rörelse

Nyckelord för Pitta är: transformation och värme

Nyckelord för Kapha är: stabilitet ochstruktur

 

När du balanserar din unika mix så är du i din hälsa, och din kropp som är som ditt fordon går då som bäst. Visst vill du lära känna detta fordon och ta hand om den, så att den håller resan ut.

 

 

 

 

Varje levande väsen har en inre energi, "prana" ( ”livskraft” på indiska), och denna energi går att påverka och förstärka genom regelbunden uppmjuknings-träning.

 

För mig är Yoga en del av mig själv och ett underbart sätt att hålla mig stark, frisk, stabil och smidig.

 

Lär känna din kropp, och återställ den ursprungliga balansen.

 

Att träna Yoga gör att du kan röra dig smidigare, du sover bättre, känner aptit till maten (och livet), du jobbar mer effektivt samtidigt som du är mer avslappnad.

 

DU stärker även de inre organen och löser upp blockeringar i ryggraden, både rent fysiskt och på energinivå. Rörelserna är ett utmärkt sätt att behandla och rehabilitera olika sjukdoms-symtom.

 

 

 

 

 

Jag har min grund i Hathayogan och mitt sätt att utföra Yoga är en mer lugnare stil.

 

Yoga för mig är att gå inåt och hitta ett lugn. När vi börjar utforska kroppen med nyfikenhet och avslappning hittar vi hur den verkligen fungerar, då är det lättare att hitta en inre stillhet.

 

 

 

 

 

Min fina Yogastudio ligger på Stenkumlaväg 63, men du går in från Andrégatan

Varför Yoga?

  • Stimulerar energin och cirkulationen i din kropp
  • Ökar kroppsmedvetenheten
  • Bra som förebyggande och rehabiliterande övning
  • En ”stressväckarklocka”
  • En generell behandlingsform som kan hjälpa mot cirkulationsrelaterade problem på sikt.

 

  • En god vana / Skönt att göra

Prana energin är den energiform som styr jordens alla livsformer. Den finns i allt levande på jorden. Prana flödar i kroppens

vätskor och sprids på det sättet genom oss och är en viktigt beståndsdel för vår överlevnad. I Kina kallas dennna energi för Chi och i Japan för Ki. På Svenska kan vi kalla den livsenergi.

När livsenergin stagnerar på olika sätt får vi problem, när vi saknar livsenergi infinner sig en slapp känsla som orkeslöshet, trötthet, dålig cirkulation i kroppen.

 

När vi har för mycket livsenergi blir vi överaktiva, det snurrar i huvudet, vi får anspänning i kroppen, huvudvärk, allmän värk och sömnproblem som symptom.

 

Det kanske låter väldigt komplext, men vi har alla en naturlig känsla för livsenergin. Vi kan alla säga om någon är ledsen eller glad utan att behöva fråga, bara genom att se på personens sätt att röra sig.

 

Ibland känner vi hur ”luften” går ur oss i en kanske obehaglig eller pressad situation. Detta är en naturlig öppning till att studera livsenergin i vår vardag.

 

 

Energier är någonting som i vårt samhälle är ganska ogripbart, men ändå väldigt verkligt. Ett gott flöde av energi skulle kunna innebära kärlek, skratt, glädje och berusning. Energi är till exempel den kärlek du känner inför ditt barn, eller din pojkvän/flickvän. Men också hat, ilska och sorg kan vara energi. Det beror främst på hur det uttrycks.

 

Det de olika energiuttrycken har gemensamt är att det flödar genom vår kropp och gör oss aktiva, antingen till sinne eller till kropp. Brist på energi leder således till apati, trötthet och så vidare.

Energi, skulle man alltså kunna säga, är en slags aktivitet. Det är dock inte begränsat till människor, utan existerar i allt liv. Det kan också existera i en handling och en tanke.

 

I vårt dagliga liv möter vi ständigt situationer som gör att vi får eller förlorar energi. Detta kan leda till ett starkt energiflöde i kroppen och att dagen avslutas med ett leende. Men detta kan också leda till att vi dräneras på energi och faller huvudstupa mot kudden på kvällen.

 

För att må bra och för att kunna hantera vardagen behöver vi ha ett stabilt flöde av energi. Vi måste därför lära oss att hantera de situationer där vi riskerar att förlora energi.

Både genom att vara observanta på våra reaktioner och antingen ha ett ständigt energiflöde genom kroppen, eller att under flera tillfällen under dagen koncentrera sig på att öka energin i kroppen.

 

Det finns många metoder för att öka din egen energinivå. En är att sätta dig bekvämt och slappna av och gå in i ett meditativt tillstånd. När du känner dig redo, ta ett djupt andetag, och föreställ dig hur det strömmar ner energi från universum ner genom ditt huvud och genom ditt kropp. Känn hur energi forsar genom hela din kropp och hur du består av ljus. Om du vill kan du också föreställa dig hur ljuset expanderar utanför din kropp och sträcker sig ut mot världen.

Du bör nu ha ett större flöde i kroppen. Om inte, gör om det tills du lyckas, eller kom på en egen metod.

 

När du behärskar tekniken att ta in energi i kroppen, kan du enkelt göra det under dagen när du arbetar. Du kan t ex koppla energiflödet till djupa andetag och föreställa dig hur energi flödar genom din kropp när du andas. Du skulle också kunna förknippa energi med ett leende eller en rörelse. Experimentera, testa och finn det som känns bäst för dig själv.