Lars Stjernstedt

Shiatsu

 

Shiatsu kurs

Lär dig att ge shiatsu massage själv, genom att gå en helgkurs. Då kan duge dina närmaste en skön behandling.

Läs mer här

Introduktion

Shiatsu bygger på den japanska massagen anma, som har djupa rötter i det öster-ländska tänkandet. Under de senaste tusen åren har anma kompletterats med kinesiska medicinkunskaper och västerländsk medicin. På så sätt utvecklades en ny behandlingsmetod, som i början på 1900-talet fick namnet shiatsu. Ordet shiatsu betyder fingertryck.

 

Shiatsu-behandlingen ökar kroppens självläkande förmåga, förebygger sjukdomar, ökar välbefinnande, självinsikt och mental stabilitet samt ger bättre kroppsmedvetenhet. Regelbunden shiatsu-behandling ökar motståndskraften mot förkylningar, och håller långtidssjukskrivningar på avstånd. Du börjar att tänka mer på din hälsa, en positiv spiral påbörjas.Behandlingen upplevs oftast väldigt avkopplande och behaglig. Men ibland kan punkter som behöver behandlas vara ömma. Det händer också att t.ex. en infektion som legat latent under ytan bryter ut efter behandlingen. Detta beror på att kroppen behöver rensa ut infektionen för att bli frisk. En sådan utrensning går vanligtvis fort över och hjälper i själva verket kroppen att återfinna sin naturliga balans.

 

Shiatsu är en manuell behandlingsmetod som har sitt ursprung i Japan och bygger på samma principer som akupunkturen och den traditionella kinesiska medicinen, d v s att människan behandlas utifrån insikten att kropp och själ hör ihop.

 

Enligt det österländska synsättet på hälsa mår vi bra om kroppens energier rör sig fritt i sin egen rytm.

 

Under en shiatsubehandling stimuleras energierna på olika sätt, samtidigt som kroppen slappnar av. I detta tillstånd har vi möjlighet att hitta vår egen balans.

 

 

 

 

 

"Att nå ända in"

Shiatsu är en metod att nå "ända in", och vägen är genom den fysiska kroppen. Ibland skyddar vi vår inre sårbarhet, och av det skapas spänningar och blockeringar i kroppens muskler och vävnader. Då kan det bli som pansar, som känns nästan omöjligt att ta sig igenom. Det sympatiska nervsystemet är som en dörr som hindrar inkräktare från att ta sig in.

 

När givaren av shiatsu trycker på en punkt, är det detta motstånd som först ger sig tillkänna. Om givaren väntar utanför ”dörren” tillräckligt länge ”öppnar” den sig till det parasympatiska nervsystemet, som är i direkt förbindelse med själen. En euforisk känsla av välbehag går som en våg genom kroppen hos mottagaren, endorfiner utsöndras och du känner dig hel och fridfull. Att komma till detta tillstånd varierar hos de flesta, men ju fler behandlingar, desto lättare blir det att ”öppna” sig.

Ki energin är den energiform som är typisk för jorden och våra livsformer. Den finns i allt levande på jorden. Ki energin flödar i kroppens vätskor och sprids på det sättet genom oss och är en viktigt beståndsdel för vår överlevnad.

När ki stagnerar på olika sätt får vi problem, när vi saknar ki infinner sig en slapp känsla som orkeslöshet, trötthet, dålig cirkulation i kroppen.

 

När vi har för mycket ki blir vi överaktiva, det snurrar i huvudet, vi får anspänning i kroppen, huvudvärk, allmän värk och sömnproblem som symptom.

 

Det kanske låter väldigt komplext, men vi har alla en naturlig känsla för ki. Vi kan alla säga om någon är ledsen eller glad utan att behöva fråga, bara genom att se på personens sätt att röra sig.

 

bland känner vi hur ”luften” går ur oss i en kanske obehaglig eller pressad situation. Detta är en naturlig öppning till att studera ki i vår vardag.

 

Varför Shiatsu?

  • Kraftfull och djupverkande kroppsterapi som förebygger och helar fysiskt, psykiskt och känslomässigt.

  • Exempel på sjukdomar och besvär som behandlas med Shiatsu är: rygg- och nackproblem, huvudvärk, trötthet, mensstörningar, elöverkänslighet, sömnrubbningar, psykisk och fysisk stress, idrottsskador mm.

 

  • En härlig och energigivande behandling, du behöver alltså inte vara sjuk för att ta en behandling.

 

 

  • Behandlingen stimulerar också din personliga utveckling och förståelsen av dej själv. Du kan även få praktiska råd om kost, motion, andningsteknik och hjälp att bli medveten om samspelet mellan kropp och tanke. Därmed får du kunskap och kraft att ta ansvar för din egen hälsa.

 

  • Fördelen med shiatsu är att den inte bara stimulerar den fysiska kroppens helande utan den hjälper också känslokroppen att befrias från låsta känslor som ångest, ilska, rädsla och sorg.

 

 

Hur går det till?

Shiatsu utförs traditionellt på en mjuk madrass på golvet, men jag använder numera bänken för det mesta (för att spara på mina egna knän). Du ligger på rygg, sida eller mage. Med tryck, sträckningar och mjuka justeringar stimuleras och balanseras kroppens akupunkturpunkter och meridiansystem i ett dynamiskt flöde.

 

Genom denna mjuka beröring, värme och omsorg får du en påminnelse om hur det är att kännas hel och att ”bara vara”. Effekten blir gradvis djupare vid regelbundna behandlingar.

 

Behandlingen utförs med kläder på, ibland används även en tunn filt då man ibland blir frusen.

 

Kroppen har ett eget apotek, i behandlingen stimuleras kroppens egna läkekrafter och immunförsvaret.

 

För att vi ska må bra och vara i harmoni behöver vår energi flöda fritt i sina banor. Stress, oro och bekymmer blockerar energiflödet och tappar oss på energi. Som följd av detta uppstår spänningar, depressioner, sömnlöshet och sjukdomar.

 

Genom tryck och justeringar djupt in i energibanorna stimuleras kroppens inre organ och den egna läkningsförmågan.

 

Ibland räcker inte den fysiska behandlingen, samtal och rådgivning kan då vara ett bra sätt att få ur sig jobbiga känslor.

 

 

En behandling kostar 800 kronor

 

Om du vill ha lite tätare behandling för t.ex. specifika problem, så har du möjlighet till rabatt: du bokar in 4 behandlingar inom 1 månad , och betalar för 3.

 

För bokning, välkommen att kontakta mig

 

 

 

 

 

Energier är någonting som i vårt samhälle är ganska ogripbart, men ändå väldigt verkligt. Ett gott flöde av energi skulle kunna innebära kärlek, skratt, glädje och berusning. Energi är till exempel den kärlek du känner inför ditt barn, eller din pojkvän/flickvän. Men också hat, ilska och sorg kan vara energi. Det beror främst på hur det uttrycks.

Det de olika energiuttrycken har gemensamt är att det flödar genom vår kropp och gör oss aktiva, antingen till sinne eller till kropp. Brist på energi leder således till apati, trötthet och så vidare.

Energi, skulle man alltså kunna säga, är en slags aktivitet. Det är dock inte begränsat till människor, utan existerar i allt liv. Det kan också existera i en handling och en tanke.

 

I vårt dagliga liv möter vi ständigt situationer som gör att vi får eller förlorar energi. Detta kan leda till ett starkt energiflöde i kroppen och att dagen avslutas med ett leende. Men detta kan också leda till att vi dräneras på energi och faller huvudstupa mot kudden på kvällen.

För att må bra och för att kunna hantera vardagen behöver vi ha ett stabilt flöde av energi. Vi måste därför lära oss att hantera de situationer där vi riskerar att förlora energi.

Både genom att vara observanta på våra reaktioner och antingen ha ett ständigt energiflöde genom kroppen, eller att under flera tillfällen under dagen koncentrera sig på att öka energin i kroppen.

 

Det finns många metoder för att öka din egen energinivå. En är att sätta dig bekvämt och slappna av och gå in i ett meditativt tillstånd. När du känner dig redo, ta ett djupt andetag, och föreställ dig hur det strömmar ner energi från universum ner genom ditt huvud och genom ditt kropp. Känn hur energi forsar genom hela din kropp och hur du består av ljus. Om du vill kan du också föreställa dig hur ljuset expanderar utanför din kropp och sträcker sig ut mot världen.

Du bör nu ha ett större flöde i kroppen. Om inte, gör om det tills du lyckas, eller kom på en egen metod.

 

När du behärskar tekniken att ta in energi i kroppen, kan du enkelt göra det under dagen när du arbetar. Du kan t ex koppla energiflödet till djupa andetag och föreställa dig hur energi flödar genom din kropp när du andas. Du skulle också kunna förknippa energi med ett leende eller en rörelse. Experimentera, testa och finn det som känns bäst för dig själv.