Lars Stjernstedt


Privat undervisning


Jag heter Lars Stjernstedt och tränat Aikido i över 30 år och är graderad till 6 Dan, jag undervisar i Aikido både i Sverige och utomlands


Nu erbjuder jag dig att träna privat med mig på dagtid, du kan vara helt nybörjare eller ha tränat länge. Som nybörjare kan du i lugn och ro, lära dig steg för steg allt vad det innebär att vara en "Aikidoka".


Du kan i den här lugna atmosfären ta dom första tre graderna, (bälten).  Du som har tränat ett tag kanske vill slipa på detaljerna och gå djupare in i tekniker och rörelser, och hitta det där mjuka som "är" Aikido


Varför privat träning?


Gå vägen: Att hitta och att vara i något som gör dig dedikerad, det kan kännas både spännande och tryggt på samma gång när du lägger din tid och energi på något som du verkligen vill.   


Gå på djupet: Att träna Aikido är att börja titta inåt, när du börjar jobba med din och den andres balans börjar du även balansera dig på ett djupare plan. I privatundervisning hinner vi med att gå djupare, och prata om det som kommer upp.


Hitta mjukhet: En viktig del är uppvärmningen, som vi gör varje gång innan vi börjar träningen. Vi jobbar med att hitta en balans, så att vi blir "jämnmjuka" i hela kroppen (som är Yoga). Det blir så småningom ett sätt att lära känna sin egen kropp och hur den fungerar. I privatundervisning hinner vi även att prata om (om du vill) både kinesisk medicin och meridianer.


Och vad kostar det?Första gången 400 kr (för att prova på) och därefter 600 kr i timmen. Jag har en  prisstege som innebär att det blir billigare ju mer du tränar. Så ta kontakt med mig om du är nyfiken.

Några ord från en privat tränande elev


Allt började med ett sökande efter något annat än vanlig kondition/styrketräning. Jag ville hitta en kombination av att bli rörligare och få en bättre kroppsuppfattning - både fysiskt och mentalt.


Vägen gick via provträningar i olika former, fram till Lasse och Visby Aikido.Den första tanken som slog mig var - herregud! kommer jag! 60 år klara det här. Nu ca 10 månader senare, är det en stor del av min vardag, och jag har börjat  en resa som jag inte trodde fanns. Tack och lov har den bara börjat.


Jag har haft förmånen att, i kombination med den vanliga gruppträningen, få privatundervisning av Lasse. Det är tack vare hans outsinliga tålamod, pedagogik och inte minst en livssyn som präglas av humor och empati, som gör at jag gärna fortsätter. Tack Lasse och alla i klubben som gjorde att jag snabbt kände mig inkluderad


Thomas

Om mig själv

 

För mig är Aikido ett slags meditativt sätt att röra sig. Det handlar främst om att släppa sin egen rädsla för den attacken som kommer, och hitta en ödmjukhet i sättet att vara och röra sig.

 

I den dagliga träningen lär jag känna min egen och den andres balans i ett samarbete. Med tiden skapas ett mer balanserat inre, där jag har lättare att se och möta andra.  Aikido har hjälpt mig i mitt vardagliga liv på ett djupare sätt än jag hade en aning om när jag började träna 1985

 

För mig har träning alltid varit viktigt, så när jag började träna Aikido var själva tränandet det viktigaste. Med åren har mitt synsätt förändrats, det är nu viktigare att jag och min omgivning är i balans.

 

Aikidon är från början ett sätt att lära sig ett självförsvar, men med tiden leder träningen till ett djupare sätt att se tillvaron. För mig har det lett till ett ödmjukt sätt att lära känna andra människor och mig själv.

 

Aikido har dessutom gett mig många vänner över hela världen.

Vad är egentligen Aikido

 

Aikido är en japansk kampkonst som utvecklades i början av 1900-talet av Morihei Ueshiba (1883-1969). Han kallas idag allmänt för O-sensei, vilket ungefär betyder ”stor lärare”.

 

Ueshiba hade tidigare tränat flera av de traditionella japanska kampkonsterna, men var otillfredsställd då kampen alltid ledde till nya strider. Han sökte en stil utan vinnare eller förlorare, och skapade till sist aikido.

 

Ordet aikido är en sammansättning av tre japanska skrivtecknen; Ai som står för harmoni, samarbete och kärlek. Ki som står för kraft och energi, Do som står för vägen eller snarare praktiserandet av vägen. Aikido skulle alltså fritt kunna översättas med ”praktiserandet av den harmoniska kraftens väg”. 

 

Ueshiba var också en väldigt andlig person och fick mycket inspiration från bland annat kotodama – en gammal japansk lära om ljudens skapande kraft. Även shintoismen och omoto rörelsen var en viktig inspirationskälla för honom. Ueshiba skrev själv en hel del djupt filosofiska texter och poem.

 

En av mina favoriter är:

Vägen till frid kan bara börja i dig. Arbeta med dig själv och hitta ditt sätt att nå vägen till frid. Alla har kontakt med anden som kan förfinas, och en kropp som kan tränas i samma anda, detta är en lämplig väg att följa. Det enda du är här för, är att förverkliga din inre gudomlighet och manifestera ditt uppvaknande. Lev i frid och använd den på allt som du möter.