Lars Stjernstedt

               Aikido                   


                                                           

Morihei Ueshiba


Aikido är ett sätt att få allsidig motion, samtidigt som man med tiden lär sig ett bra självförsvar. Alla tränar utifrån sina egna förutsättningar. Aikido har sitt ursprung i Japan, och betyder ungefär "den harmoniska kraftens väg"


I aikido finns inga tävlingar, därav ingen hets och inget tvång, du lär dig och utvecklas i din egen takt tillsammans med dina träningskamrater.


Då vi inte tävlar, är målet att upplösa konflikten utan att någon blir skadad eller kränkt.


Alla hjälper varandra, och vi tränar i en glädjefylld atmosfär.Aikido visar också en "väg" mot en större inre mognad.


Aikido tillhör Budofamiljen (d.v.s. karate, judo, jutsu, kendo, m.m.) men har väldigt lite gemensamt med dom andra "budosporterna". Vi kallar aikido för "kampkonst".


Aikido är en japansk kampkonst som utvecklades i början av 1900-talet av Morihei Ueshiba (1883-1969). Han kallas idag allmänt för O-sensei, vilket ungefär betyder ”stor lärare”. Ueshiba hade tidigare tränat flera av de traditionella japanska kampkonsterna , men var otillfredsställd då kampen alltid ledde till nya strider. Han sökte en budo utan vinnare eller förlorare och skapade så till sist aikido.


Ordet aikido är en sammansättning av tre japanska skrivtecken ; Ai som står för harmoni, samarbete och kärlek. Ki som står för kraft och energi, Do som står för vägen eller snarare praktiserandet av vägen. Aikido skulle alltså fritt kunna översättas med ”praktiserandet av den harmoniska kraftens väg”.


Då Ueshiba fått mycket inspiration från den japanska svärdskonsten bygger många av aikidorörelserna på dessa. I aikidoträningen ingår därför ibland träning med jo (trästav) och bokken (träsvärd), men mestadels tränar vi utan några redskap. Flera av aikidons grundtekniker kommer också från daitoryu. Daitoryu är en månghundraårig japansk självförsvarskonst som Ueshiba tränade i flera år innan han skapade aikido.


Ueshiba var också en väldigt andlig person och fick mycket inspiration från bland annat kotodama – en gammal japansk lära om ljudens skapande kraft. Även shintoismen och omoto rörelsen var en viktig inspirationskälla för honom. Idag varierar dessa influenser mycket inom olika grenar av aikidon. En del lägger stor tonvikt på det andliga, andra inte alls. Ueshiba skrev själv en hel del djupt filosofiska texter och poem, särskilt på äldre dar.


Aikido är ett slags självförsvar där man aldrig möter kraft mot kraft utan använder styrkan i angreppet för att leda attacken in en rörelse som blir till ett kast eller en fasthållning. Den som attackerar blir så att säga kastad av kraften i sin egen attack. Målet är att varken den som attackerar eller den som försvarar sig kommer till skada eller blir kränkt – utan snarare skapar något tillsammans.


Av aikidoträning mår man bra såväl fysiskt som psykiskt. Genom aikido tränar vi upp vår kondition, koncentration, mjukhet, styrka, balans. Vi värmer alltid upp innan träningen och lär oss att falla på flera olika sätt. Vi gör koordinationsövningar och andningsövningar.


Under själva träningen lär vi oss de karakteristiska cirkulära aikidorörelserna, som gör att aikido ofta ser så harmoniskt och vackert ut. Bra aikido kan till och med se uppgjord ut. Det beror på att rörelserna är så naturliga att de inte kräver någon större muskelstyrka. Rätt utförda är de dock oerhört effektiva och kraftfulla - samtidigt som de ger ett intryck av lätthet.


I aikido tävlar vi aldrig. Ueshiba, som grundade aikidon, ansåg att tävling ofta skapar mycket konkurrens och en ny vinnare föder alltid en ny förlorare. Vi utvecklas istället tillsammans och var och en tränar efter sin egen förmåga. De som vill träna hårt kan göra det, de som vill träna lättare kan göra det. Män och kvinnor, unga och gamla tränar tillsammans. Barngrupperna tränar separat.


Idag finns aikido över hela världen i de flesta länder. Aikikai är den största organisationen med huvudsäte på Hombu Dojo i Japan. Där ingår de flesta aikidostilar i världen. Några andra inriktningar är Ki-aikido och Iwama ryu (som i Sverige idag tillhör Aikikai). All aikido i Sverige är organiserad inom ”Svenska Budo och Kampsportförbundet”. Bara i Sverige finns idag ca 5000 aikidoutövare.


Bästa sättet att ta reda på om du tycker om aikido är att själv prova på. Alla som provar på Aikido hos oss på Visby Aikido betalar medlemsavgiften på 100:- så att de är försäkrade (hemförsäkring täcker ej budoträning). Vill du sedan fortsätta betalar du in träningsavgiften för terminen.

Grundaren av Aikido

Varför träna Aikido?

Roligt

 

Med tiden ett bra självförsvar


Allsidig motion


Fysisk och mental balans


Du blir mjuk och smidig


Visar på en "väg" till en inre mognad

Hur gör jag för att börja?

Börja med att  ringa, sms:a eller maila mig.  Se kontakt


Vi tränar barfota, och till en börja så fungerar det bra med gymnastikbyxor och en T-shirt


Börja i en grupp som passar dig:

  1. Nybörjargruppen där vi övar rullningar framåt och bakåt och lär oss dom första teknikerna till den första graderingen.
  2. Privatundervisning på dagtid, lyssna med mig så kommer vi överens om en tid som passar dig. Se mer på www.visbyaikido.com
  3. 40+Aikido är grupp där vi inte har några framåt eller bakåtfall, handledstekniker eller graderingar. Fokus läggs istället på mjukhet.



                   Min bakgrund

1990 flyttade jag till Gotland där jag började

träna Ju shin Jutsu då det inte fanns någon aikidoklubb. Under ett par år så

pendlade jag till fastlandet för att vara med på så många aikidoläger som möjligt, och under den här tiden så åkte jag på alla Kobayachi och Igarachi senseis veckoläger. 1992 var tiden mogen (och även jag) för att starta upp en egen aikidoklubb på ön.

En stor hjälp för lyckas med detta projekt fick jag av Lennart Linder.


Med åren så har jag släppt många lärare, samtidigt som Endo Senseis sätt att unervisa har tilltalat mig mer och mer. Jag kände redan 1988 då jag träffade honom första gången, att den här läraren kommer jag att följa länge.

Aikido är från början ett sätt att lära sig ett självförvar, men med tiden leder träningen till ett djupare sätt att se tillvaron.


För mig har det lett till ett ödmjukt sätt att lära känna andra människor och mig själv. Jag lär känna min egen och den andres balans i ett samarbete. Med tiden skapas ett mer balanserat inre, där jag har lättare att se och möta andra.


När jag blir lugn och är tillfreds med min vardagliga tillvaro, så gör min inre balans att jag känner mig stark, stadig och trygg i kroppens rörelse. Med andra ord så har Aikido hjälpt mig i mitt vardagliga liv på ett djupare sätt än jag hade en aning om när jag började träna 1985.


Min Budoväg började1982 då jag började träna Okinawa Gojo-ryu karate. Det var en bra träning för hela kroppen och jag lärde mig mycket under dom tre år jag tränade. När det sedan blev dags att börja tävla så kändes det inte lika bra längre, jag började se mig om efter andra stilar och provtränade på flera ställen. När jag i början på maj 1985 klev in i Stockholm Aikikais dojo så visste jag att jag var på rätt ställe och hade hittat rätt Budoform.


Jag tränade regelbundet för Roland Hultberg, Tomas Von Geigerfelt och Lennart Linder. När det kom instrukörer från utlandet så var jag givetvis på plats. Endo Sensei, Kobayachi Sensei, Igarachi Sensei, Tissier Sensei, Noel Sensei, Sugano Sensei,  Nishyo Sensei m.fl.